Scroll to top

Escena: Viena cort austro-hongaresa
Basat: guió escrit per Gillian Freeman 1978.
Compositor Franz Liszt, arreglades i orquestrades per John Lanchbery.
Coreograf: Kenneth Macmillan.
Estrena: 1978 Londres.
Personatges: Crown Pince Rudolf, Baroness Mary Vetsera, Comterra Marie Larisch, Emperadriu Elisabeth, Princesa Stephanie, Emperador Franz Joseph, Coronel Middleton…

BALLET DE 3 ACTES

Font wikipedia

Acte I

Escena 1: el saló de ball al Palau de Hofburg, Viena
Una pilota per celebrar el matrimoni del Príncep Hereu Rudolf d’Àustria-Hongria i la Princesa Stephanie de Bèlgica està en ple apogeu. Rudolf coqueteja descaradament amb la germana de Stephanie, la Princesa Louise, ofèn tant a la seva nova esposa com als seus pares, l’emperador Francesc Josep i l’emperadriu Elisabeth. Rudolf es troba amb la comtessa Marie Larisch, una antiga amant, i la baronessa Vetsera. La baronessa presenta la seva filla Mary Vetsera, de 17 anys. Quatre oficials hongaresos, amics de Rudolf, entren i argüeixen enèrgicament la causa separatista del seu país. La comtessa Larisch intenta revifar la seva relació amb Rudolf. La parella és descoberta per l’Emperador, qui exigeix ​​que Rudolf torni amb la seva dona.
Escena 2: els apartaments de l’emperadriu al Hofburg
Després de retirar-se del ball, l’emperadriu Elisabeth està sent assistida per les seves dames d’honor. Rudolf visita a la seva mare, en camí a la seva nova núvia. Ell expressa la seva profunda dissort per ser pressionat per casar-se. Desesperat per l’afecte matern, intenta abraçar l’Emperadriu, només per ser rebutjat fredament.
Escena 3: apartaments de Rudolf al Hofburg
La princesa Stephanie s’està preparant per a la seva nit de noces. Rudolf entra i amenaça Stephanie amb un revòlver abans de fer-li l’amor.

Acte II

Escena 1: una taverna notòria
Rudolf i Stephanie entren a la taverna disfressats. Estan acompanyats pel conductor de Rudolf, Bratfisch, que intenta alleugerir l’esperit de Stephanie. Les prostitutes competeixen per l’atenció dels homes i Stephanie fuig de la taverna amb disgust. Rudolf dirigeix ​​la seva atenció als seus amics hongaresos i el seu amant habitual, la cortesana Mizzi Kaspar. La policia va irrompre i Rudolf, Mitzi i els oficials hongaresos es van ocultar. La policia arresta diverses persones abans de marxar. En un estat de desesperació, Rudolf proposa un pacte de suïcidi amb Mitzi. El primer ministre, el comte Taaffe, entra a la taverna a la recerca de Rudolf. Rudolf s’amaga novament però Mitzi li diu al comte on està amagat. El Comte i Mitzi es van junts.
Escena 2: Fora de la taverna
La comtessa Larisch, aparentment acompanyant de Mary, li presenta a la jove a Rudolf quan abandona la taverna.
Escena 3: la casa Vetsera
La comtessa Larisch crida a la seva amiga la Baronessa Vetsera. Ella troba a Mary absorbida per un retrat de Rudolf. La comtessa Larisch li explica a la fortuna de Mary usant un paquet de targetes i l’informa que els seus somnis romàntics es faran realitat. Mary li dóna a la comtessa una carta per lliurar a Rudolf en nom seu.
Escena 4: El Hofburg
Durant les celebracions de l’aniversari de l’Emperador, el comte Taaffe confronta a Rudolph amb un pamflet polític incriminatori sobre la causa hongaresa. El coronel ‘Bay’ Middleton li dóna al comte un cigar de broma, per a gran diversió de Rudolf. L’emperadriu presenta a l’emperador amb un retrat de la seva “amiga” Katherina Schratt. Una exhibició de focs artificials distreu a tots excepte a l’Emperadriu i ‘Badia’. Rudolf nota la seva intercanvi amorós i es torna amargament ressentit. La comtessa Larisch produeix la carta de Mary i es burla de Rudolf amb ella.
Escena 5: apartaments de Rudolf al Hofburg
Mary i Rudolf es coneixen en secret per primera vegada.

Acte III

Escena 1: una sessió real en el camp
Durant una expedició de caça, Rudolf inexplicablement dispara salvatgement. Ell mata un membre de la cort, per poc estranya al seu pare.
Escena 2: apartaments de Rudolf al Hofburg
L’Emperadriu descobreix a la comtessa Larisch i Rudolf sols i iradament acomiada la comtessa, sense saber que Mary està esperant fora. Mary entra després que l’Emperadriu se’n va anar. Rudolf li demana que se suïcidi amb ell.
Escena 3: el pavelló de caça a Mayerling
Rudolf comparteix una copa amb el comte Hoyos i el príncep Philipp de Coburg, a la qual assisteix el seu valet Loschek. Els demana que es vagin, dient que no està bé. Bratfisch entra amb Mary. Rudolf li ordena a Bratfisch que entretingui a ell i a Mary. Bratfisch, a l’adonar-se que ha perdut l’atenció, se’n va. En un frenesí creixent, Rudolf li fa l’amor a Mary. S’injecta morfina per calmar els seus nervis i abraça a Maria per última vegada. Ell li dispara. Loschek, Hoyos i Philipp s’afanyen a entrar, després d’haver escoltat el tret. Rudolf els tranquil·litza i els ordena que es vagin. Sol, es dispara a si mateix. Els seus amics s’afanyen a entrar i col·lapsen en la desesperació quan troben el cadàver de Rudolf.

I recordem que a cascavells realitzem els activitats en grups reduits per donar-ne una bona formacio i Dirigides per la nostra professora titulada en la Royal Academy of Dance (entre altres), amb una llarga i brillant carrera com a ballarina.

Posa’t en els Millors mans !!

Related posts