Scroll to top

Escena: Europa dels anys vint
Llibret: Alexander Ivanovsky
Compositor: Dmitri Shostakovich
Coreograf: Vasili Vainonen, Leonid Jacobson i V. Chesnakov
Estrena: 1930 en el Teatro Kirov
Personatges: Rita, Jacques, Yashka, Boris, Pescadors, Ballarines …

BALLET en 2 ACTES

Font wikipedia i opera and ballet

Acte I

Escena 1
El festival de la ciutat. Entre la multitud de gresca està Rita. La presentació del teatre agitprop de joves treballadors es posa en marxa. Els actors són joves pescadors, un dels quals és Boris. Rita i Boris s’estan coneixent quan el primer desapareix sobtadament. Boris s’afanya en la seva persecució.
Escena 2
La seva recerca de Rita porta a Boris al restaurant The Golden Age, que és freqüentat per nepmen. Un espectacle de varietats s’està realitzant al centre de la qual hi ha les estrelles del music-hall Mademoiselle Margot i Monsieur Jacques. Per a la seva sorpresa, Boris reconeix que Mademoiselle Margot és la noia que està buscant. La seva feliç reunió no passa desapercebuda per Jacques.
Escena 3
La colla de bandits, liderats per Jacques – Yashka, acorden seu pròxim ‘treball’. Lyuska atreu a dues nepmen borratxos, als quals els bandits ataquen i roben.
Escena 4
En tornar al restaurant disfressat d’artista de varietats, monsieur Jacques veu a Boris i Rita ballant. Ell pren una baralla amb Boris. Rita es llança agosaradament entre ells.
Escena 5
Boris i Rita romanen sols. Ells declaren el seu amor l’un a l’altre

Acte II

Escena 6
No acostumat a patir la derrota, Monsier Jacques intenta recuperar la Rita, però ella rebutja els seus avenços i surt corrent.
Escena 7
En el seu cau, els bandits estan “vivint”. Yashka els incita a emprendre un nou “treball”. Està furiós per haver estat rebutjat per Rita i anhela venjança.
Escena 8
Els pescadors estan treballant a la vora del mar. Rita apareix a la recerca de Boris. La parella amorosa es queden sols. La colla de bandits apareix de sobte i envolta els dos joves. Els companys de Yashka es llancen a Boris que està en inferioritat numèrica. Rita surt corrent a la recerca d’ajuda. Els amics van al rescat i, juntament amb Boris, persegueixen els bandits.
Escena 9
Al restaurant, la clientela habitual de nepmen és relaxant. Els pensaments de Rita estan amb Boris. Troba l’atmosfera del restaurant insuportablement opressiva, però ha de seguir amb el seu número.
Escena 10
Rita decideix deixar The Golden Age Restaurant per sempre. Però monsieur Jacques li barra el pas, exigint-li el seu amor. Lyuska escolta la seva conversa. Bullint de gelosia, es llança al ganivet Yashka a la mà. Yashka la mata.
Escena 11Agafant a Rita com a ostatge, Yashka tracta de fugir. És atrapat per Boris i Rita és alliberada. Rita i Boris estan encantats de tornar a estar junts: d’ara en endavant seran inseparables. La seva alegria és compartida pels seus pescadors amics.

I recordem que a cascavells realitzem els activitats en grups reduits per donar-ne una bona formacio i Dirigides per la nostra professora titulada en la Royal Academy of Dance (entre altres), amb una llarga i brillant carrera com a ballarina.

Posa’t en els Millors mans !!!

Related posts